Delecta Jeżyk Ciasto w proszku 355 g
Przygotować Do ciasta: 2 jaja 75 ml wody Do masy śmietanowej: 500 ml śmietanki 30% 100 ml przegotowanej zimnej wody Do ponczu: 100 ml przegotowanej zimnej wody sok z 1/2 cytryny Do dekoracji: 3 banany lub inne owoce: maliny, jagody, truskawki. Sposób Przygotowania Poncz: 1. W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. 2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą. 3. Włącz piekarnik, nastaw do temp. 180°C bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika). 4. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy. 5. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 25 min. 6. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. Masa śmietanowa: 1. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietankę. 2. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji. 3. Zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej miksuj ok. 5 sek. ze 100 ml zimnej wody, a następnie natychmiast wlej do ubitej śmietanki i miksuj ok. 10 sek. Składniki ciasta: 1. Pośrodku ciasta odmierz pas o szerokości ok. 5 cm, wytnij go i rozkrusz, a następnie wymieszaj z posypką. 2. Pozostałe kawałki ciasta przekrój w połowie wysokości. 3. Banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Inne owoce - pokrój na małe kawałki. 4. Nasącz ponczem jeden z kawałków ciasta (4-5 łyżek), połóż połówki banana (płaską stroną do dołu) lub inne owoce oraz 3 łyżki ubitej masy. 5. Przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Czynność powtórz 3-krotnie. 6. Ciasto ustaw pionowo i posmaruj całość pozostawioną masą (formując kształt jeżyka). 7. Obsyp ciasto przygotowaną kruszonką (lekko dociskając ją do masy). Wstaw do lodówki, na co najmniej 3 godziny do schłodzenia.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.