Delecta Piernik kujawski z polewą 420 g
Przygotować Do ciasta: 2 jaja 75 ml wody (ok. 1/3 szklanki) 100 g margaryny Do polewy: 1 łyżkę wody 25 g margaryny Piernik doskonale smakuje z dodatkiem bakalii lub przełożony powidłami śliwkowymi. Sposób Przygotowania Ciasto: 1. Rozpuść i ostudź margarynę. 2. Podłużną foremkę o wymiarach ok. 25 x 10 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. 3. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika). 4. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą, wsyp zawartość torebki z ciastem i stopniowo wlewaj margarynę. Miksuj na najwyższych obrotach ok. 4 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przełóż do przygotowanej blachy. 5. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 40-45 min (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Polewa: 1. W rondelku rozgrzej margarynę z wodą. Wsyp zawartość torebki z polewą, wymieszaj łyżką. Następnie gotuj na małym ogniu przez 3 min, ciągle mieszając. 2. Płynną polewę rozprowadź na wystudzonym cieście.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.