Dobre Zbiory Ryż biały długoziarnisty 400 g (4 torebki)
Ryż zapiekany z pomidorami Danie dla 4 osób, czas przygotowania 1 h. Składniki: 50 dag ryżu białego Kupiec 1,5 kg świeżych pomidorów 1/4 litra oliwy 3 łyżki wody sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku natka pietruszki 10-15 czarnych oliwek płaska łyżeczka bazylii Sposób przygotowania: Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki, pokrajać w kawałki, całość podzielić na dwie równe części. Ryż ugotować na półtwardo, wypłukać, odsączyć i wymieszać z dużą garścią posiekanej natki pietruszki. Jedną część pomidorów wymieszać i rozgnieść na pulpę z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody, łyżeczką bazylii, solą , pieprzem i wycisniętym czosnkiem. Następnie wymieszać tę masę z połową ilości ryżu i włożyć do naczynia do zapiekania posmarowanego oliwą. Na tę warstwę wyłożyć resztę ryżu i warstwę pozostałych pomidorów. Polać resztką oliwy i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Zapiekankę podawać na gorąco, posypaną drobno krojoną natką pietruszki i udekorowaną czarnymi oliwkami.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.