Gellwe Krem do tiramisu 150 g
Przygotuj 375 ml zimnego mleka (ok. 1 i 1/2 szklanki) Przygotuj krem Do wysokiego naczynia wlać 375 ml zimnego mleka. Wsypać zawartość opakowania, miksować na najwyższych obrotach ok. 3 min. Gotowy krem nakładać na ciasto lub do pucharków. Tiramisu w pucharkach Przygotuj: okrągłe biszkopty. Krem wykonaj wg podanego wyżej przepisu. Biszkopty nasącz ponczem przygotowanym: z 400 ml przegotowanej wody (ok. 1 i 2/3 szkl.), 2 łyżek kawy rozpuszczalnej oraz 5 łyżek rumu lub innego alkoholu. Do szklanych pucharków nakładać na przemian krem i biszkopty. Każdą warstwę kremu oraz wierzch deseru oprószyć Cacao Royal Holland Gellwe i udekorować Śnieżką bitą śmietaną Gellwe. Gotowy deser schłodzić. Ciasto Tiramisu Przygotuj: 140 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka), 5 jajek, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Gellwe, 130 g Cukru Pudru Gellwe (ok. 1 szklanka). Sposób przygotowania: 1. Piekarnik podgrzać do temperatury 180°C. Formę 21 x 32 cm natłuścić i oprószyć mąką. 2. Jajka ubijać z cukrem pudrem do momentu aż masa zgęstnieje (przez ok. 5 min.). Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łyżką. 3. Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 35 min. 4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części. Każdą warstwę nasączyć ponczem przygotowanym wg podanego wyżej przepisu. 5. Otrzymanym kremem przełożyć części ciasta, a następnie przesypać kakao. Wierzch ciasta cienko posmarować kremem. Całość oprószyć kakao. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.