Gellwe Galaretka smak borówka mango 75 g (50 g + 25 g)
Sposób przygotowania na 500 ml wody: Przygotuj: 200 ml (niepełną szklankę) przegotowanej, zimnej wody z lodówki; 300 ml (ok. 1¼ szklanki) przegotowanej, gorącej wody. 1. Do dużego naczynia (miski, garnka) wlej 200 ml (niepełną szklankę) gorącej wody, wsyp zawartość większej torebki (galaretka niebieska) i wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj 200 ml (niepełną szklankę) przegotowanej, zimnej wody z lodówki i wymieszaj. 2. Do małego naczynia (kubka, szklanki) wlej ok. 100 ml (ok. 10 łyżek) gorącej wody, wsyp zawartość mniejszej torebki i wymieszaj, aż do rozpuszczenia. 3. Niebieską galaretkę rozlej równo do 4 miseczek. Ważne! 4. Zanurz połowę łyżki w niebieskiej galaretce, opierając o krawędź miseczki. Powoli wlewaj żółtą galaretkę na łyżkę, po 25 ml na każdą z 4 porcji (ok. ¼ zawartości małego naczynia). Wstaw do lodówki na ok. 3 godziny do stężenia. Uwaga! Świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają żelowanie galaretki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.