Parówka
Kiełbaska wiedeńska (wieprzowa) to znana i popularna kiełbasa z mięsa wieprzowego i słoniny. Jego skład różni się w zależności od producenta i procesu produkcji. Często w skład wchodzą różne środki konserwujące, aromaty, barwniki, mieszanki przyprawowe i sól.
Ogólnie rzecz biorąc, produkty z owoców morza i wędliny nie nadają się do codziennego spożycia i zdrowego stylu życia. Dzieje się tak, ponieważ zawierają one duże ilości niezdrowych tłuszczów, które zwiększają rozwój nadwagi i otyłości. Ponadto zawierają dużo soli, co sprawia, że są szczególnie nieodpowiednie dla nadciśnieniowców, pacjentów z obrzękami i dzieci. Często zawierają dużo przypraw, które mogą powodować problemy trawienne i alergie u osób bardziej wrażliwych, takich jak osoby starsze, dzieci i osoby na diecie restrykcyjnej. Wędzone mięsa są również pełne niepożądanych dodatków, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
Rozporządzenie w sprawie żywności stanowi, że produkt mięsny o nazwie 'kiełbasa wiedeńska' musi zawierać co najmniej 55 % mięsa i nie więcej niż 40 % tłuszczu. Zabrania się tutaj stosowania mięsa oddzielonego mechanicznie (tzw. 'oddzielonego'). Przy zakupie produktu należy uważnie przeczytać skład, zwracając uwagę na to, aby zawartość mięsa była jak największa, a ilość tłuszczu i soli jak najmniejsza. Jednak chude i naturalnie przygotowane mięso jest zawsze lepsze dla organizmu