Polskie Młyny Zakwas chlebowy żytni 52 g
Sposób przygotowania w piekarniku 1. Do miski wsyp 52 g mieszanki do wypieku chleba na zakwasie, wsyp 250 g mąki żytniej typ 720 oraz 200 g mąki pszennej typ 750 następnie wlej 310 ml wody o temperaturze pokojowej. Dodaj 7 g suchych lub 15 g świeżych drożdży. 2. Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto pod przykryciem na 20 minut. 3. Wyjmij ciasto, uformuj podłużny wałek i włóż do formy (np. o wymiarach 25x11x7). Przykryj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Po 30 minutach wyrastania można naciąć wierzch kęsa, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu. 4. Wstaw formę do gorącego piekarnika (200-220 °C) na środkowy poziom i piecz przez 50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą. Sposób przygotowania w automacie do pieczenia 1. Do formy automatu wlej 280 ml wody o temperaturze pokojowej. 2. Do wody wsyp 52 g mieszanki do wypieku chleba na zakwasie, wsyp 250 g mąki żytniej typ 720 oraz 200 g mąki pszennej typ 750 g i dodaj 7 g suchych lub 15 g świeżych drożdży. 3. Uruchom automat do pieczenia w podstawowym programie do wypieku chleba. 4. Po wypieku wyjmij chleb z automatu.
Najlepiej spożyć przed: nr partii i data podane poniżej. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.